Cappon magro - Tweede Gang
Soort preparaat:
Tweede Gang
Onkosten:
Medium
Bereidingstijd:
Gemiddeld
Beschrijving:
Hoewel de naam anders doet vermoeden (?Cappon? = ?kapoen?), is dit Ligurische gerecht geen
vleesgerecht, maar wordt het bereid met groenten en vis. ?Magro? betekent ?mager, vleesloos?.
Afhankelijk van het seizoen, kunnen de groenten vari?ren en u kunt de soort vis naar smaak aanpassen.
Belangrijkste ingrediënten:
Ingredi?nten voor 6 personen:
300g ?Gallettes? of gedroogd wit brood.
2 teentjes knoflook
1 bloemkool
1 selderijstengel
300g sperziebonen
2 ? 3 wortels
200g aardappelen
1 rode biet
Grote schorseneer
6 artisjokken
1 kreeft
1 kabeljauw
6 eieren
2 dozijn garnalen
50g ?Mosciame? (gedroogde tonijnfillet)
6 ansjovisfilets
50g pijnboompitten
20 olijven
25g kappertjes
20g paddenstoelen in olie
citroensap
peterselie
olijfolie
azijn
zout
Bereidingswijze:
Wrijf de Gallette of wit brood in met knoflook, besprenkel met olie en zout.
Was de bloemkool, bonen en wortels en kook de groenten zacht.
Was en kook de aardappelen, biet en schorseneer apart.
Snij de ansjovis in vieren en kook deze weer apart.
Snij de biet in plakken en snij de andere groenten in blokjes.
Serveer in een kom met zout, azijn en olie.
Kook de kreeft en verwijder het uit de schaal. Laat het afkoelen en snij het in plakken. Breng op smaak
met olie, citroensap en zout. Kook ook de kabeljauw, snij het in plakken en breng het op smaak.
Kook de vier eieren en snij ze in vieren. Bak de garnalen in olie.
Snij de gedroogde tonijnfilet in plakjes en snij de ansjovis fijn.
Voor de saus:
De doe ansjovis, een teentje knoflook, de pijnboompitten, kappertjes, dooiers van twee hardgekookte
eieren, fijngehakte olijven, peterselie, wat geweekt brood en zout in een mortel en maal het fijn. Voeg
een half glas azijn toe.
Doe de ingredi?nten in lagen in een diepe kom. De onderste laag is de ?Gallette?, dan de ?Mosciame?,
gevolgd door wat saus. Doe dit laag voor laag. De bovenste laag is de vis en kreeft. Tot slot, garneer het
geheel met een paar olijven, de garnalen, paddenstoelen en de rest van de saus.